Wybieranie między miękkim usuwaniem obiektów blob a przechowywaniem wersji obiektów blob

Ten artykuł pomaga określić, kiedy włączyć miękkie usuwanie, przechowywanie wersji, oba, albo żadne.

Zarówno miękkie usuwanie obiektów blob, jak i wersjonowanie obiektów blob mogą pomóc w ochronie przed usunięciem i zastąpieniem. Te funkcje mogą być używane niezależnie lub razem, w zależności od obciążenia, wrażliwości na koszty i potrzeb odzyskiwania. Aby dowiedzieć się więcej o innych sposobach ochrony obiektów blob i kontenerów, zobacz Omówienie ochrony danych.

Nasze zalecenie

Klienci magazynu obiektów Blob, którzy przechowują krytyczne dane, powinni włączyć miękkie usuwanie i wersjonowanie, zapewniając ochronę warstwową przed przypadkowym usunięciem i nadpisaniem. Miękkie usunięcie zapewnia, że dane można odzyskać przez określoną liczbę dni. Wersjonowanie obiektów blob zapewnia większą elastyczność w zarządzaniu poprzednimi wersjami i opcjami odzyskiwania, takimi jak możliwość odczytywania poprzednich wersji i odzyskiwania zmian w metadanych lub właściwościach. Zapoznaj się z poniższymi szczegółami, aby dowiedzieć się, co jest odpowiednie dla Ciebie.

Omówienie funkcji

Funkcja Chroni przed Czas trwania przechowywania Zachowanie przechowywania Zagadnienia dotyczące hierarchicznej przestrzeni nazw (HNS)
Miękkie usunięcie Usuwa i nadpisuje w kontach z płaską przestrzenią nazw. Usunięcie danych dla kont przestrzeni nazw w strukturze hierarchicznej. Maksymalnie 365 dni (można skonfigurować) Tworzy nietrwałą migawkę dla każdego zastępowania. Tworzy miękko usunięty blob dla każdego usunięcia. Miękkie usunięcie chroni tylko operacje usuwania dla kont z obsługą HNS. Przy użyciu interfejsu API ustawiania wygaśnięcia obiektu blob nie można przywrócić pliku, który stracił ważność, przy użyciu funkcji miękkiego usuwania obiektu blob.
Wersjonowanie Usuwa i nadpisuje w kontach z płaską przestrzenią nazw. Nieokreślony (do momentu jawnego usunięcia) Tworzy nową wersję dla każdego zapisu. Przechowywanie wersji nie jest dostępne dla kont związanych z HNS.

Uwaga / Notatka

Obie funkcje są domyślnie wyłączone i muszą być włączone na poziomie konta przechowywania.

Kiedy należy używać miękkiego usunięcia

Diagram przedstawiający sposób przywracania miękko usuniętego obiektu blob.

Włącz niepełne usuwanie, jeśli:

  • Chcesz odzyskać obiekty blob, które zostały przypadkowo usunięte lub nadpisane. W przypadku kont z włączoną hierarchiczną przestrzenią nazw, miękkie usuwanie chroni tylko przed usunięciami, a nie nadpisywaniem.
  • Potrzebujesz tymczasowego zabezpieczenia do przywracania bloków danych, które jest równe ustawieniu dotyczącym dni przechowywania.

Rozważania

  • Migawka w stanie miękkiego usunięcia jest tworzona dla każdej operacji zastępowania. Usuwanie miękkie obiektów blob nie chroni przed operacjami zapisu metadanych ani właściwości obiektów blob.

  • Dla każdej operacji usuwania tworzony jest miękko usunięty obiekt blob. Każdy miękko usunięty blob jest rozliczany w pełnym rozmiarze w momencie operacji.

  • Unikaj przekraczania 1000 miękko usuniętych migawek na jeden obiekt blob w okresie przechowywania, aby zapobiec pogorszeniu wydajności podczas operacji wyświetlania listy obiektów blob.

  • Przechowywanie jest ograniczone do maksymalnie 365 dni.

  • Jeśli miękkie usuwanie jest włączone, usunięte obiekty blob, migawki i wersje są zachowywane przez skonfigurowany okres przechowywania dla miękkiego usuwania. Jeżeli funkcja trwałego usuwania jest włączona, miękko usunięte migawki i wersje mogą zostać usunięte na stałe przed zakończeniem okresu przechowywania. Po wygaśnięciu okresu przechowywania wszystkie pozostałe miękko usunięte dane są automatycznie i trwale usuwane.

  • Jeśli usuwanie nietrwałe jest wyłączone, wszystkie usunięcia są trwałe, ale istniejące dane usunięte nietrwale są zachowywane do czasu wygaśnięcia okresu przechowywania.

  • Zawartość miękko usuniętych obiektów blob nie jest dostępna za pośrednictwem interfejsów API do odczytu. Aby uzyskać dostęp do danych, należy najpierw przywrócić usunięty obiekt blob.

Kiedy należy używać przechowywania wersji

Diagram przedstawiający sposób działania wersjonowania obiektów blob.

Włącz przechowywanie wersji, jeśli:

  • Chcesz zachować pełną historię zmian obiektu typu blob. W przypadku zarządzania wersjami, zarówno nadpisanie, jak i usunięcie, tworzy poprzednią wersję. Usunięcie usuwa bieżącą wersję, ale poprzednie wersje pozostają.

  • Chcesz zapisać zmiany w metadanych i właściwościach w sposób umożliwiający przywracanie do poprzednich wersji.

  • Potrzebujesz długoterminowego lub nieokreślonego przechowywania poprzednich stanów obiektów blob.

  • Chcesz zachować szybki dostęp do poprzednich wersji bez konieczności przywracania usunięć.

Rozważania

  • Każda operacja zapisywania (Put Blob,Put Block List,Set Blob Metadata i Copy Blob) tworzy nową wersję blob.

  • Wersje są zachowywane do momentu jawnego usunięcia, oferując opcje odzyskiwania długoterminowego.

  • Unikaj przekraczania 1000 wersji na obiekt blob , aby zachować optymalną wydajność i zapobiec pogorszeniu wydajności podczas operacji wyświetlania listy obiektów blob.

  • Określone wersje można usunąć w dowolnym momencie. Oddzielne role są wymagane do usunięcia bieżących wersji i poprzednich wersji. To rozdzielenie może być pomocne, aby uniknąć błędów. Ta sama tożsamość może mieć przypisane obie te role. Dowiedz się więcej.

  • Możesz skonfigurować zasady zarządzania cyklem życia lub akcje usługi Azure Storage w celu kontrolowania cyklu życia wersji i definiowania warunków przechowywania.

  • Wersjonowanie nie jest dostępne dla kont z włączoną hierarchiczną przestrzenią nazw.

Kiedy należy użyć obu

Włącz zarówno miękkie usuwanie, jak i wersjonowanie, jeśli:

  • Potrzebna jest kompleksowa ochrona przed przypadkowym usunięciem i zastąpieniem.
  • Działasz w środowisku regulowanym wymagającym ochrony danych warstwowych.
  • Chcesz zapewnić opcje odzyskiwania, nawet jeśli wersje zostaną usunięte.
  • Chcesz utworzyć okres prolongaty, w którym po usunięciu poprzednich wersji będą one przechowywane przez pewien czas (zachowywanie usunięć tymczasowych).

Rozważania

  • Po włączeniu przechowywania wersji usunięcie bieżącej wersji powoduje, że jest to poprzednia wersja. Po aktywowaniu miękkiego usunięcia, usunięcie poprzedniej wersji sprawia, że staje się ona wcześniej miękko usuniętą wersją. (Dowiedz się więcej)

  • Przechowywanie miękkiego usunięcia dotyczy wyłącznie usunięcia poprzednich wersji. Jeśli chcesz trwale usunąć wersje usuwania nietrwałego przed okresem przechowywania, zapoznaj się z tymi instrukcjami.

  • Unikaj przekraczania 1000 wersji na obiekt blob , aby zachować optymalną wydajność i zapobiec pogorszeniu wydajności podczas operacji wyświetlania listy obiektów blob.

  • Każda funkcja zachowuje dane w inny sposób. Możesz ustawić różne okresy przechowywania dla wersjonowania i usuwania tymczasowego, aby zrównoważyć koszty i ryzyko utraty danych.

Kiedy nie należy używać ani

Możesz wyłączyć obie funkcje, jeśli:

  • Aplikacja ma własne mechanizmy tworzenia kopii zapasowych i odzyskiwania.
  • Istnieją ścisłe ograniczenia kosztów i niskie ryzyko przypadkowej utraty danych.
  • Dane są tymczasowe lub testowe, a ochrona nie jest konieczna.

Dostępność obiektu blob po usunięciu

Niezależnie od tego, czy na koncie aktywowano soft delete, przechowywanie wersji, czy oba te mechanizmy, w tej sekcji opisano, jak uzyskać dostęp do danych po usunięciu blobu.

Jeśli obsługa wersji jest włączona, musisz określić identyfikator wersji, aby odczytać poprzednią wersję. Użyj operacji Copy Blob, aby skopiować poprzednią wersję do nowej bieżącej wersji.

Jeśli "soft delete" jest włączone, należy odzyskać obiekt blob.

Jeśli włączono wersjonowanie i łagodne usuwanie, a poprzednia wersja, do której chcesz uzyskać dostęp, została usunięta łagodnie, należy najpierw przywrócić obiekt blob. Operacja Przywracanie obiektu blob zawsze przywraca wszystkie miękko usunięte wersje obiektu blob. Następnie możesz użyć operacji Copy Blob, aby skopiować poprzednią wersję do nowej wersji bieżącej.

Zagadnienia dotyczące kosztów

Włączenie miękkiego usuwania lub wersjonowania dla często zastępowanych danych może spowodować zwiększenie opłat za pojemność magazynu oraz powodować większe opóźnienia przy wyświetlaniu listy obiektów blob. Aktualizacje na poziomie bloku przy użyciu funkcji Put Block i Put Block List mogą obniżyć koszty magazynowania. Jeśli nie wprowadzisz żadnych zmian w warstwie obiektu blob, wersji lub migawki, opłaty są naliczane za unikatowe bloki danych rozłożone w tym obiekcie blob, jego wersjach i migawkach. Opłaty są naliczane za aktywne dane do momentu trwałego usunięcia obiektu blob, wersji oraz migawek. Dowiedz się więcej