Konfigurowanie projektu Microsoft Foundry w usłudze Visual Studio Code

Zaloguj się do Azure, a następnie wybierz istniejący projekt foundry lub utwórz go przy użyciu zestawu narzędzi Microsoft Foundry Toolkit for Visual Studio Code. Zestaw narzędzi Foundry używa wybranego projektu jako domyślnego projektu dla modeli chmury, agentów, narzędzi i ocen.

Wymagania wstępne

Zaloguj się do Azure

Zestaw narzędzi Foundry korzysta z konta, dzierżawy i subskrypcji udostępnianych przez rozszerzenie Azure Resources.

  1. Na pasku działań wybierz pozycję Azure.
  2. W widoku Zasoby platformy Azure wybierz pozycję Zaloguj się do platformy Azure.
  3. Zakończ proces logowania.
  4. W sekcji Konta & dzierżawy upewnij się, że wybrano konto i dzierżawę dla zasobów Foundry.
  5. W obszarze Zasoby upewnij się, że subskrypcja docelowa jest widoczna.

Wybieranie istniejącego projektu

Ustaw dostępny projekt jako domyślny projekt dla zestawu narzędzi Foundry Toolkit.

  1. Na pasku działań wybierz pozycję Foundry Toolkit.

  2. W sekcji Moje zasoby wybierz pozycję Ustaw projekt Foundry.

  3. Wybierz pozycję Przełącz projekt.

    Zrzut ekranu przedstawiający Foundry Toolkit z opcją „Set Foundry Project” oraz opcjami przełączania między projektami lub tworzenia projektu.

  4. Wybierz subskrypcję Azure zawierającą projekt.

  5. Wybierz projekt Foundry.

  6. W obszarze Moje zasoby upewnij się, że są wyświetlane zasoby projektu.

Wybrany projekt pozostanie domyślny do momentu wybrania innego projektu, wyczyszczenia domyślnego projektu, wylogowania lub utraty dostępu do projektu.

Utwórz projekt

Użyj zestawu narzędzi Foundry Toolkit, aby utworzyć konto i projekt foundry z podstawowymi ustawieniami domyślnymi. W przypadku dostosowanych wymagań dotyczących sieci, zabezpieczeń, nazewnictwa lub Azure Policy należy użyć portalu Foundry lub szablonu infrastruktury.

  1. Na pasku działań wybierz pozycję Foundry Toolkit.

  2. W sekcji Moje zasoby wybierz pozycję Ustaw projekt Foundry.

  3. Wybierz opcję Utwórz projekt.

  4. Wybierz subskrypcję platformy Azure.

  5. Wybierz istniejącą grupę zasobów lub wybierz pozycję Utwórz nową grupę zasobów.

  6. Jeśli tworzysz grupę zasobów, wprowadź nazwę grupy zasobów, a następnie wybierz lokalizację.

  7. Wprowadź nazwę projektu Foundry.

  8. Monitoruj powiadomienie o postępie tworzenia projektu.

    Zrzut ekranu przedstawiający powiadomienie z Foundry Toolkit pokazujące postęp tworzenia projektu Foundry.

  9. Poczekaj na powiadomienie o pomyślnym wdrożeniu projektu.

  10. W obszarze Moje zasoby upewnij się, że pojawią się nowe zasoby projektu.

Zestaw narzędzi Foundry tworzy konto Foundry o nazwie utworzonej na podstawie nazwy projektu, tworzy w nim projekt i ustawia ten projekt jako domyślny projekt zestawu narzędzi.

Przełączanie projektu domyślnego

Zmień projekt chmury używany przez zestaw narzędzi Foundry Toolkit bez zmieniania konta Azure.

  1. W obszarze Moje zasoby znajdź bieżący projekt domyślny.

  2. Wybierz ikonę koła zębatego obok projektu.

  3. Wybierz Przełącz projekt domyślny.

    Zrzut ekranu przedstawiający menu akcji projektu Foundry Toolkit z wybraną pozycją Przełącz projekt domyślny.

  4. Wybierz pozycję Przełącz projekt.

  5. Wybierz subskrypcję i inny dostępny projekt.

  6. W obszarze Moje zasoby upewnij się, że są wyświetlane wybrane zasoby projektu.

Aby pracować bez projektu w chmurze, uruchom Foundry Toolkit: Clear Default Project.

Uprzątnij zasoby

Wybranie istniejącego projektu nie powoduje utworzenia Azure zasobów. Jeśli w ramach tego artykułu utworzono projekt, jego zasoby mogą powodować naliczanie opłat.

  • Jeśli użyto udostępnionej grupy zasobów, nie usuwaj grupy zasobów. Postępuj zgodnie z instrukcjami Usuń projekty , aby usunąć projekt. Usuń konto usługi Foundry tylko wtedy, gdy zestaw narzędzi utworzył go dla tej procedury i nie zawiera żadnych innych projektów ani zasobów.
  • Jeśli utworzono dedykowaną grupę zasobów i nie potrzebujesz już w niej żadnych elementów, otwórz portal Azure, wybierz grupę zasobów i wybierz pozycję Usuń grupę zasobów.

Warning

Usunięcie grupy zasobów powoduje trwałe usunięcie wszystkich zawartych w niej zasobów. Przed potwierdzeniem usunięcia przejrzyj listę zasobów.