Wyłączanie i usuwanie wdrożeń aplikacji

Dotyczy: programu Configuration Manager (bieżąca gałąź)

Jeśli chcesz zatrzymać wdrażanie aplikacji, możesz ją tymczasowo wyłączyć lub usunąć.

Ważna

Żadne z tych działań samo w sobie nie powoduje natychmiastowej zmiany w kliencie. Aby szybko zażądać od klientów odświeżenia zasad, możesz użyć powiadomień klienta lub innych narzędzi automatyzacji. Nie gwarantuje to jednak, że klient nie uruchomi wdrożenia.

Pamiętaj, aby starannie zaplanować wdrożenia aplikacji. Symulowanie bardziej złożonych wdrożeń. W przypadku wdrażania w kolekcji opartej na zapytaniach użyj podglądu wyników zapytania , aby upewnić się, że rozumiesz zakres zapytania.

Wyłącz

Począwszy od wersji 2103, można wyłączyć wdrożenia aplikacji. Inne obiekty już działają w podobny sposób:

  • Wdrożenia aktualizacji oprogramowania: wyłączanie wdrożenia
  • Wdrożenia etapowe: Wstrzymaj fazę
  • Package: Wyłącz program
  • Sekwencja zadań: wyłączanie sekwencji zadań
  • Konfiguracja planu bazowego: Wyłącz plan bazowy

W przypadku wdrożeń opartych na urządzeniach, po wyłączeniu wdrożenia lub obiektu użyj akcji powiadomienia klienta, aby pobrać zasady komputera. Ta akcja natychmiast nakazuje klientowi zaktualizowanie zasad z poziomu witryny. Jeśli wdrożenie nie zostało jeszcze rozpoczęte, klient otrzymuje zaktualizowane zasady informujące, że obiekt jest teraz wyłączony.

W przypadku wdrożeń opartych na użytkownikach użytkownik musi wylogować się z systemu Windows. Aktualizacje zasad podczas logowania do systemu Windows lub domyślnie co 24 godziny.

Uwaga

Nie można wyłączyć dostępnego wdrożenia aplikacji w kolekcji użytkowników. Można wyłączyć tylko wymagane wdrożenia w kolekcjach użytkowników lub oba typy wdrożeń w kolekcjach urządzeń. W poniższej tabeli podsumowano obsługiwane scenariusze wyłączania wdrożeń aplikacji:

Cel wdrożenia Kolekcja urządzeń Kolekcja użytkowników
Wymagany Tak Tak
Dostępna Tak Nie
  1. W konsoli programu Configuration Manager przejdź do obszaru roboczego Biblioteka oprogramowania, rozwiń węzeł Zarządzanie aplikacjami i wybierz węzeł Aplikacje.

  2. Wybierz aplikację, która została wdrożona. W okienku szczegółów przejdź do karty Wdrażanie .

  3. Wybierz wdrożenie. Na wstążce na karcie Wdrożenie wybierz pozycję Wyłącz.

  4. W przypadku wdrożenia opartego na urządzeniu zanotuj nazwę kolekcji w polu Kolekcja wdrożenia.

    Porada

    Po wybraniu wdrożenia naciśnij klawisz CTRL + C. Ten skrót klawiaturowy kopiuje wartości z bieżących kolumn dla wybranego wdrożenia.

  5. Przełącz się do obszaru roboczego Zasoby i zgodność , wybierz węzeł Kolekcje urządzeń i zlokalizuj kolekcję docelową dla wdrożenia. Najszybszą metodą jest wyszukanie nazwy kolekcji, jak wspomniano wcześniej. Może być konieczne wybranie odpowiedniej opcji na wstążce, aby przeszukać wszystkie podfoldery.

  6. Wybierz kolekcję docelową dla wdrożenia. Na wstążce w grupie Kolekcja wybierz pozycję Powiadomienie klienta i wybierz akcję Pobierz zasady komputera .

Aby włączyć wdrożenie, powtórz ten proces, ale wybierz akcję Włącz we wdrożeniu aplikacji.

Uwaga

Po wybraniu wdrożenia możesz użyć akcji Kolekcja , aby przejść do obszaru roboczego Zasoby i zgodność . Jednak bieżący widok kolekcji nie obsługuje akcji powiadomień klienta.

Usuń

  1. W konsoli programu Configuration Manager przejdź do obszaru roboczego Biblioteka oprogramowania, rozwiń węzeł Zarządzanie aplikacjami, a następnie wybierz węzeł Aplikacje lub Grupy aplikacji.

  2. Wybierz aplikację lub grupę aplikacji zawierającą wdrożenie, które chcesz usunąć.

  3. Przejdź do karty Wdrożenia w okienku szczegółów i wybierz wdrożenie.

  4. Na wstążce na karcie Wdrożenie w grupie Wdrożenie wybierz pozycję Usuń.

Po usunięciu wdrożenia aplikacji żadne wystąpienia aplikacji, które zostały już zainstalowane przez klientów, nie zostaną usunięte. Aby usunąć te aplikacje, należy wdrożyć je na komputerach w celu ich odinstalowania. Jeśli usuniesz wdrożenie aplikacji, aplikacja nie będzie już widoczna w Centrum oprogramowania. To samo zachowanie ma miejsce w przypadku usunięcia zasobu z kolekcji docelowej dla wdrożenia.

Usunięcie wdrożenia powoduje usunięcie zasad, które wdrażają aplikację w określonej kolekcji. Ta akcja nie spowoduje usunięcia kolekcji, żadnych typów wdrożenia ani samej aplikacji.

Następne kroki

Poprawianie i zastępowanie aplikacji

Odinstalowywanie aplikacji