Notatka
Dostęp do tej strony wymaga autoryzacji. Może spróbować zalogować się lub zmienić katalogi.
Dostęp do tej strony wymaga autoryzacji. Możesz spróbować zmienić katalogi.
Uwaga
Usługa Intune może obsługiwać więcej ustawień niż ustawienia wymienione w tym artykule. Nie wszystkie ustawienia są i nie będą dokumentowane. Aby wyświetlić ustawienia, które można skonfigurować, utwórz zasady konfiguracji urządzeń, a następnie wybierz pozycję Wykaz ustawień. Aby uzyskać więcej informacji, przejdź do katalogu ustawień.
Urządzenia klienckie z systemem Windows, takie jak Microsoft Surface, mogą być używane przez wielu użytkowników. Urządzenia mające wielu użytkowników są nazywane urządzeniami udostępnionymi i wchodzą w skład rozwiązań do zarządzania urządzeniami mobilnymi (MDM).
Użytkownicy końcowi mogą logować się na tych urządzeniach udostępnionych za pomocą konta gościa. Podczas korzystania z urządzenia uzyskują dostęp tylko do funkcji, na które zezwalasz. Jako administrator usługi Intune konfigurujesz dostęp, wybierasz, kiedy konta są usuwane, kontrolujesz ustawienia zarządzania energią i nie tylko dla udostępnionych urządzeń klienckich z systemem Windows.
W tym artykule opisano niektóre ustawienia, które można skonfigurować w profilu konfiguracji urządzenia usługi Intune. Po utworzeniu profilu w usłudze Intune możesz wdrożyć lub przypisać profil do grup urządzeń w swojej organizacji. Ten profil można również przypisać do grup urządzeń z mieszanymi typami urządzeń i wersjami systemu operacyjnego Windows.
Aby uzyskać więcej informacji na temat tej funkcji w usłudze Intune, przejdź do pozycji Sterowanie dostępem, kontami i funkcjami zasilania na komputerze udostępnionym lub urządzeniach wielu użytkowników. Aby uzyskać więcej informacji na temat CSP systemu Windows, przejdź do SharedPC CSP.
Przed rozpoczęciem
Ustawienia udostępnionych urządzeń dla wielu użytkowników
Te ustawienia używają dostawcy CSP SharedPC.
Tryb komputera udostępnianego: Włącz włącza tryb komputera udostępnianego. W tym trybie tylko jeden użytkownik loguje się do urządzenia w danym momencie. Inny użytkownik nie może się zalogować, dopóki nie wyloguje się pierwszy. W przypadku ustawienia wartości Nie skonfigurowano (domyślnie) usługa Intune nie zmienia ani nie aktualizuje tego ustawienia.
Konto gościa: wybierz, aby utworzyć opcję gościa na ekranie logowania. Konta gości nie wymagają żadnych poświadczeń użytkownika ani uwierzytelniania. To ustawienie powoduje utworzenie nowego konta lokalnego za każdym razem, gdy ktoś będzie korzystać z danego urządzenia. Dostępne opcje:
- Gość: Zezwala tylko lokalnemu kontu gościa na logowanie się do urządzenia.
- Domena: Pozwala tylko kontu domeny Microsoft Entra logować się na urządzeniu.
- Gość i domena: Umożliwia lokalnemu kontu gościa lub kontu domeny Microsoft Entra logowanie się do urządzenia.
Zarządzanie kontami: wybierz, czy konta są usuwane automatycznie. Dostępne opcje:
Nieskonfigurowane (ustawienie domyślne): usługa Intune nie zmienia ani nie aktualizuje tego ustawienia.
Włączone: Konta utworzone przez gości oraz konta w lokalnej usłudze Active Directory i usłudze Microsoft Entra ID są automatycznie usuwane z urządzeń. Gdy użytkownik wyloguje się z urządzenia lub zostanie uruchomiona konserwacja systemu, te konta są usuwane z urządzeń.
Wprowadź również:
-
Usuwanie konta: Wybierz, kiedy konta są usuwane:
- Na progu przestrzeni dyskowej
- Na progu miejsca do magazynowania i progu nieaktywności
- Natychmiast po wylogowaniu
Wprowadź również:
- Próg rozpoczęcia usuwania (%): wprowadź wartość procentową (0-100) miejsca na dysku. Gdy całkowita ilość miejsca na dysku/w magazynie spadnie poniżej wprowadzonej wartości, buforowane konta są usuwane. Stale usuwa konta w celu odzyskania miejsca na dysku. Konta, które są nieaktywne najdłużej, są usuwane w pierwszej kolejności.
- Próg zatrzymania usuwania (%): wprowadź wartość procentową (0-100) miejsca na dysku. Gdy całkowita ilość miejsca na dysku/w przestrzeni dyskowej osiągnie wprowadzoną wartość, usuwanie zostanie zatrzymane.
- Próg nieaktywnego konta: Wprowadź liczbę kolejnych dni przed usunięciem konta, które się nie zalogowało (od 0 do 60 dni).
-
Usuwanie konta: Wybierz, kiedy konta są usuwane:
Wyłączone: konta lokalne, usługi Active Directory i usługi Microsoft Entra utworzone przez gości pozostają na urządzeniu i nie są usuwane.
Pamięć lokalna: Dzięki pamięci lokalnej użytkownicy mogą zapisywać i wyświetlać pliki na dysku twardym urządzenia. Dostępne opcje:
- Nieskonfigurowane (ustawienie domyślne): usługa Intune nie zmienia ani nie aktualizuje tego ustawienia.
- Włączone: Umożliwia użytkownikom wyświetlanie i zapisywanie plików lokalnie przy użyciu eksploratora plików.
- Wyłączone: uniemożliwia użytkownikom zapisywanie i wyświetlanie plików na dysku twardym urządzenia.
Zasady zasilania: zezwalanie użytkownikom na zmianę ustawień zasilania lub uniemożliwianie im zmieniania. Dostępne opcje:
- Nieskonfigurowane (ustawienie domyślne): usługa Intune nie zmienia ani nie aktualizuje tego ustawienia.
- Włączone: użytkownicy mogą zahibernować urządzenie, mogą zamknąć pokrywę, aby uśpić urządzenie, i zmienić ustawienia zasilania.
- Wyłączone: użytkownicy nie mogą wyłączyć hibernacji, nie mogą zastąpić wszystkich akcji związanych z uśpieniem (takich jak zamknięcie pokrywy) i nie mogą zmienić ustawień zasilania.
Limit czasu uśpienia (w sekundach): wprowadź liczbę nieaktywnych sekund (0-18000), po upływie których urządzenie przechodzi w tryb uśpienia.
0oznacza, że urządzenie nigdy nie przechodzi w stan uśpienia. Jeśli nie ustawisz czasu, urządzenie przejdzie w stan uśpienia po 3600 sekundach (60 minutach).Zaloguj się po wznowieniu pracy komputera: wybierz, czy użytkownicy muszą logować się po wyjściu urządzenia z trybu uśpienia. Dostępne opcje:
- Nieskonfigurowane (ustawienie domyślne): usługa Intune nie zmienia ani nie aktualizuje tego ustawienia.
- Włączone: wymaga od użytkowników zalogowania się przy użyciu hasła, gdy urządzenie wyjdzie z trybu uśpienia.
- Wyłączone: użytkownicy nie muszą wprowadzać nazwy użytkownika i hasła.
Godzina rozpoczęcia konserwacji (w minutach od północy): wprowadź czas w minutach (0-1440), gdy są uruchamiane automatyczne zadania konserwacji, takie jak usługa Windows Update. Domyślna godzina rozpoczęcia to północ lub zero minut (
0). Zmień godzinę rozpoczęcia, wprowadzając ją w minutach od północy. Jeśli na przykład chcesz, aby konserwacja rozpoczynała się o godzinie 2 w nocy, wprowadź120. Jeśli chcesz, aby konserwacja rozpoczynała się o godzinie 20:00, wprowadź1200.W przypadku ustawienia Nie skonfigurowano (wartość domyślna) usługa Intune nie zmienia ani nie aktualizuje tego ustawienia.
Zasady edukacji: wybierz, czy zasady dotyczące środowiska edukacyjnego są włączone. Dostępne opcje:
- Nieskonfigurowane (ustawienie domyślne): usługa Intune nie zmienia ani nie aktualizuje tego ustawienia.
- Włączone: używa ustawień zalecanych dla urządzeń używanych w szkołach, które są bardziej restrykcyjne.
- Wyłączone: domyślne i zalecane zasady edukacyjne nie są używane.
Aby dowiedzieć się więcej, zobacz:
Porada
Konfigurowanie komputera udostępnionego lub gościa (otwiera inną witrynę internetową z dokumentami) to świetne źródło informacji na temat funkcji tego klienta systemu Windows, w tym pojęć i zasad grupy, które można ustawić w trybie udostępniania.
Artykuły pokrewne
- Przypisz profil i monitoruj jego stan.
- Zobacz ustawienia usługi Windows Holographic for Business.