Akcja urządzenia: Tryb utracony

Akcja urządzenia w trybie utraconym w usłudze Microsoft Intune umożliwia administratorom IT zdalne blokowanie i śledzenie zgubionych lub skradzionych urządzeń. Po włączeniu tryb Utracony wyświetla niestandardową wiadomość i kontaktowy numer telefonu na ekranie blokady urządzenia, co ułatwia odzyskiwanie danych przy jednoczesnej ochronie danych firmowych.

Po włączeniu urządzenie jest zablokowane i nie można uzyskać do niego dostępu, dopóki administrator nie wyłączy trybu Utracony. W trybie Utracony lokalizacja urządzenia może być również śledzona za pomocą akcji Znajdź urządzenie , co ułatwia odzyskiwanie.

Chrome Enterprise i konsola Administracji Google odnoszą się do urządzeń w trybie utraconym jako wyłączonych. Więcej informacji o tym, jak wyłączyć urządzenie, znajdziesz w dokumentacji pomocy Chrome dla przedsiębiorstw i instytucji edukacyjnych.

Wymagania wstępne

Wymagania dotyczące platformy urządzenia

Ta akcja obsługuje następujące platformy:

Wymagania dotyczące ról

Aby uruchomić tę akcję, użyj co najmniej konta pełniącego jedną z następujących ról:

  • Operator pomocy technicznej
  • Administrator szkoły
  • Rola niestandardowa , która obejmuje:
    • Uprawnienia Zadania zdalne/Włącz tryb utracony, Zadania zdalne/Wyłącz tryb utracony
    • Uprawnienia, które zapewniają wgląd i dostęp do zarządzanych urządzeń w usłudze Intune (na przykład organizacja/odczyt, urządzenia zarządzane/odczyt)

Jak włączyć tryb Utracony w centrum administracyjnym usługi Intune

  1. W centrum administracyjnym Microsoft Intune wybierz pozycję Urządzenia>Wszystkie urządzenia.
  2. Wybierz urządzenie z listy urządzeń.
  3. W górnej części okienka przeglądu urządzenia znajdź wiersz ikon akcji. Wybierz pozycję Tryb Utracony (tylko nadzorowany).
  4. W obszarze Tryb utracony wybierz pozycję Włącz.
  5. W polu Komunikat do wyświetlenia na ekranie blokady wpisz tekst, który będzie wyświetlany na ekranie blokady urządzenia.
  6. Opcjonalnie wprowadź numer telefonu w polu Numer telefonu do wyświetlenia .
  7. Kliknij przycisk OK, aby zapisać zmiany.

Porada

W wiadomości, którą wprowadzisz, aby wyświetlić ją na ekranie blokady, podaj szczegółowe informacje dotyczące zwrotu utraconego urządzenia.

Środowisko użytkownika

Po włączeniu trybu Utracony urządzenie jest zablokowane. Określona wiadomość niestandardowa i określony numer telefonu są wyświetlane na ekranie blokady, co ułatwia odzyskiwanie sprawności. Gdy tryb Utracony jest aktywny, użytkownik nie może uzyskać dostępu do urządzenia.

Aby zlokalizować urządzenie w tym czasie, użyj akcji Znajdź urządzenie w centrum administracyjnym.

Uwaga

Niektóre wbudowane funkcje urządzenia mogą nadal działać. Na przykład Siri może być nadal używana do nawiązywania połączeń, chyba że jest wyłączona.

Jak wyłączyć tryb Utracony w centrum administracyjnym usługi Intune

  1. W centrum administracyjnym Microsoft Intune wybierz pozycję Urządzenia>Wszystkie urządzenia.
  2. Z listy urządzeń wybierz urządzenie, a następnie pozycję Tryb Utracony (tylko nadzorowany).
  3. W obszarze Tryb utracony wybierz pozycję Wyłącz.
  4. Kliknij przycisk OK, aby zapisać zmiany.