Ustawienia użytkownika

Strona Ustawienia użytkownika umożliwia administratorom IT zarządzanie następującymi ustawieniami użytkownika:

  • Włącz administratora lokalnego: jeśli jest włączona, każdy użytkownik w przypisanych grupach ma podwyższony poziom uprawnień do administratora lokalnego każdego z własnych komputerów w chmurze. Te uprawnienia mają zastosowanie na poziomie użytkownika.
  • Umożliwianie użytkownikom resetowania komputerów w chmurze: jeśli jest włączona, opcja Resetuj jest wyświetlana w aplikacja dla systemu Windows i portalu dla użytkowników w przypisanych grupach. Resetowanie czyszczenia i ponowne aprowizowanie komputera w chmurze, usuwając wszystkie dane użytkownika i aplikacje.
  • Zezwalaj użytkownikowi na inicjowanie usługi przywracania: jeśli jest włączona, każdy użytkownik w przypisanych grupach może przywrócić własne komputery w chmurze do dowolnej dostępnej wersji kopii zapasowej.
  • Konfiguracja odzyskiwania po awarii między regionami (opcjonalnie): umożliwia ochronę komputerów w chmurze podczas regionalnych awarii. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz Odzyskiwanie po awarii między regionami.

Podczas zarządzania ustawieniami należy pamiętać o następujących kwestiach:

  • Ustawienia można zastosować przed przypisaniem komputera w chmurze lub po jego przypisaniu.
  • Zmiany ustawień wchodzą w życie, gdy użytkownik się zaloguje. Jeśli użytkownik jest obecnie zalogowany, musi wylogować się, a następnie zalogować się ponownie, aby zobaczyć zmianę.
  • Ustawienia użytkownika nie mają zastosowania do komputerów w chmurze Windows 365 Flex w trybie udostępnionym.

Dodawanie nowego ustawienia

  1. Zaloguj się do centrum administracyjnego Microsoft Intune, wybierz pozycję Urządzenia>Ustawienia komputera w chmurze (w obszarze Zarządzanie komputerami w chmurze Windows 365).

Zrzut ekranu przedstawiający ustawienia użytkownika w Intune.

  1. Wybierz pozycję Utwórz i wybierz pozycję "Ustawienia użytkownika".

  2. W obszarze Ustawienia wprowadź nazwę ustawienia.

  3. Zaznacz pola ustawień, które chcesz włączyć dla użytkowników.

    • Jeśli wybrano opcję Zezwalaj użytkownikowi na inicjowanie usługi przywracania, wybierz również opcję Częstotliwość usługi punktu przywracania.
  4. Wybierz pozycję Dalej.

  5. W obszarze Przypisania wybierz pozycję Dodaj grupy.

  6. W obszarze Wybierz grupy do uwzględnienia wybierz grupę użytkowników, aby uzyskać ustawienia >Wybierz.

  7. Wybierz pozycję Dalej.

  8. Na stronie Przeglądanie i zapisywanie wybierz pozycję Utwórz.

Edytowanie ustawienia użytkownika

  1. Zaloguj się do centrum administracyjnego Microsoft Intune, wybierz pozycję Urządzenia>Ustawienia komputera w chmurze (w obszarze Zarządzanie komputerami w chmurze Windows 365).

  2. Na stronie Ustawienia komputera w chmurze są wyświetlane bieżące ustawienia.

  3. Wybierz ustawienie użytkownika, które chcesz edytować.

  4. Aby zmienić nazwę zasad lub włączyć lub wyłączyć ustawienia, wybierz pozycję Edytuj obok pozycji Ustawienia.

  5. W obszarze Ustawienia wprowadź odpowiednie zmiany, a następnie wybierz pozycję Dalej.

  6. Na stronie Przeglądanie i zapisywanie wybierz pozycję Aktualizuj.

  7. Aby edytować przypisania, wybierz pozycję Edytuj> obok pozycji PrzypisaniaDodaj grupy, aby dodać kolejną grupę. Aby usunąć istniejące grupy, wybierz wielokropek (...) >Usuń.

  8. Wybierz pozycję Dalej.

  9. Na stronie Przeglądanie i zapisywanie wybierz pozycję Aktualizuj.

Usuwanie ustawienia użytkownika

  1. Zaloguj się do centrum administracyjnego Microsoft Intune, wybierz pozycję Urządzenia>Ustawienia komputera w chmurze (w obszarze Zarządzanie komputerami w chmurze Windows 365).

  2. Na stronie Ustawienia komputera w chmurze możesz wyświetlić utworzone ustawienia.

  3. Wybierz wielokropek (...) w wierszu ustawienia, które chcesz usunąć>.

  4. Wybierz pozycję Tak w oknie podręcznym potwierdzenia, aby trwale usunąć to ustawienie.

Rozwiązywanie konfliktów dla Administracja lokalnego

Ponieważ zasady ustawień użytkowników są przypisane do grup użytkowników, istnieje możliwość nakładania się grup/użytkowników. Jeśli użytkownik jest przypisany do więcej niż jednej zasady ustawienia użytkownika, ustawienia użytkownika z ostatnio utworzonych zasad są używane, a wszystkie inne są ignorowane. Ostatnia aktualizacja zasad nie ma wpływu na ten priorytet. Aby upewnić się, że ustawienia użytkownika są spójne i jasne, unikaj nakładania się zasad określania wartości docelowej. Jeśli opcja Włącz administratora lokalnego nie jest zaznaczona, prawa administratora lokalnego zostaną usunięte z użytkowników w tych grupach użytkowników. Może to mieć wpływ na niestandardowe rozwiązania/skrypty, które dodają użytkowników do lokalnej grupy administratorów.

Następne kroki

Dowiedz się więcej o zabezpieczeniach w Windows 365.