Edytowanie zasad inicjowania obsługi

Możesz zaktualizować zasady aprowizacji, aby zmienić przypisania lub atrybuty klucza, takie jak obraz i połączenie sieciowe.

  1. Zaloguj się do centrum administracyjnego usługi Microsoft Intune, wybierz pozycję Urządzenia>Inicjowanie obsługi komputerów> w chmurzeZasady> inicjowania obsługi wybierz zasady.

  2. Na stronie zasad inicjowania obsługi administracyjnej w obszarze Właściwości możesz edytować informacje ogólne , obraz i przypisania , wybierając pozycję Edytuj obok każdego nagłówka.

Jeśli zmienisz konfigurację sieci, obrazu, regionu lub logowania jednokrotnego w zasadach aprowizacji, nie nastąpi żadna zmiana dla wcześniej aprowizowanych komputerów w chmurze. Nowo aprowizowane lub ponownie aprowizowane komputery w chmurze będą honorować zmiany w zasadach aprowizacji. Aby zmienić obraz wcześniej aprowizowanych komputerów w chmurze w celu dopasowania do zmian, należy ponownie aprowizować te komputery w chmurze. Aby zmienić sieć, region lub logowanie jednokrotne wcześniej aprowizowanych komputerów w chmurze w celu dopasowania do zmian, należy zastosować bieżącą konfigurację.

W przypadku zmiany nazwy zasad inicjowania obsługi w sekcji Informacje ogólne zostaną zastosowane następujące zasady:

  • Każdy komputer w chmurze w węźle Wszystkie komputery w chmurze stosuje nową nazwę zasad zaktualizowaną w kolumnie Zasady aprowizacji.

  • Nowe komputery w chmurze utworzone na podstawie zasad inicjowania obsługi stosują nową nazwę zarejestrowaną jako enrollmentProfileName urządzenia w usłudze Microsoft Entra ID i usłudze Microsoft Intune. Właściwość enrollmentProfileName dla komputerów w chmurze ma zastosowanie tylko podczas rejestracji początkowej. Jeśli zmienisz nazwę zasad aprowizacji, zaktualizuj wszystkie dynamiczne reguły grup urządzeń, które używają właściwości enrollmentProfileName. Dzięki temu reguły będą nadal zawierać odpowiednie komputery w chmurze.

    • Właściwość = enrollmentProfileName
    • Operator = Równa się
    • Wartość = <nowa nazwa zasad aprowizacji>

Jeśli przypiszesz nowych użytkowników do zasad aprowizacji i mają oni ważną licencję komputera w chmurze, inicjowanie obsługi zostanie wykonane automatycznie.

Jeśli usuniesz użytkowników z przypisania zasad aprowizacji:

  • Okres prolongaty jest wyzwalany dla komputerów w chmurze przedsiębiorstwa.
  • Obsługa administracyjna komputerów w chmurze platformy Windows 365 Flex w trybie dedykowanym jest natychmiast anulowana.
  • Komputery w chmurze z systemem Windows 365 Flex w trybie udostępnionym pozostają bez zmian.

Uwaga

W przypadku komputerów w chmurze z systemem Windows 365 Enterprise można przenieść wybrane istniejące komputery w chmurze do innego obsługiwanego regionu lub sieci bez zmiany zasad aprowizacji. Użyj akcji Przenieś urządzenie, jeśli chcesz zmienić lokalizację lub konfigurację sieciową wybranych komputerów w chmurze przedsiębiorstwa.

Użyj opcji Zastosuj tę konfigurację , jeśli chcesz zastosować region zasad aprowizacji lub zmianę konfiguracji sieci do istniejących komputerów w chmurze.

Aby uzyskać więcej informacji i określić, której opcji użyć, zobacz Przenoszenie komputera w chmurze.

Stosowanie bieżącej konfiguracji dla wersji Enterprise i systemu Windows 365 Flex w trybie dedykowanym.

Ważna

Komputer w chmurze przeniesiony przy użyciu akcji Przenieś urządzenie może mieć konfigurację regionu lub sieci, która różni się od konfiguracji w skojarzonych zasadach aprowizacji. Jeśli ten komputer w chmurze zostanie później ponownie aprowizowany, stosowana jest konfiguracja zasad aprowizacji.

Aby zastosować zmianę konfiguracji do istniejących komputerów w chmurze:

  1. Zmodyfikuj i zapisz zmiany w istniejących zasadach aprowizacji.
  2. Na stronie zasad wybierz pozycję Zastosuj tę konfigurację.
  3. Wybierz zmianę konfiguracji, która ma zostać zastosowana do istniejących komputerów w chmurze z dostępnej listy, w tym:
    1. Region.
    2. Logowanie jednokrotne.
  4. Wybierz polecenie Zastosuj.

Ważna

  • Po zastosowaniu nowego regionu komputery w chmurze są zamykane podczas procesu aplikacji dla docelowych komputerów w chmurze. Użytkownicy są rozłączani, a niezapisane prace są tracone.
  • Po zastosowaniu logowania jednokrotnego komputery w chmurze wdrożone przed kwietniem 2023 r. są zamykane podczas procesu aplikacji. Ponieważ ta operacja zajmuje trochę czasu, zastosowanie logowania jednokrotnego do dużej liczby komputerów w chmurze może ponownie uruchomić maszyny wirtualne przez długi czas i nie zakończy się natychmiast.

Stosowanie bieżącej konfiguracji systemu Windows 365 Flex w trybie udostępnionym

Aby zastosować konfigurację do istniejących komputerów w chmurze:

  1. Zmodyfikuj i zapisz zmiany w istniejących zasadach aprowizacji.
  2. Na stronie zasad wybierz pozycję Ponowna aprowizacja.
  3. Wybierz procent komputerów w chmurze, który chcesz upewnić się, że jest dostępny dla połączeń użytkowników.
  4. Naciśnij przycisk Kontynuuj.

Ważna

  • Po zastosowaniu nowej konfiguracji za pośrednictwem operacji ponownego aprowizowania komputery w chmurze są zamykane i zastępowane nowymi komputerami w chmurze. Użytkownicy nie zostaną rozłączeni, jeśli komputer w chmurze jest w użyciu. Komputery w chmurze czekają na rozłączenie użytkownika przed ponowną aprowizacją.
  • Jeśli nie wykonasz zbiorczej ponownej aprowizacji po wprowadzeniu zmian zasad aprowizacji, wszelkie zmiany zasad (na przykład nowy obraz) nie będą stosowane na nowych komputerach w chmurze dodanych do puli ani na urządzeniach, które są indywidualnie ponownie aprowizowane za pomocą akcji urządzenia.
  • Nie można włączyć ani wyłączyć synchronizacji środowiska użytkownika dla aktywnych przypisań. Aby włączyć tę funkcję, należy najpierw usunąć przypisanie, w tym wszystkie udostępnione komputery w chmurze w ramach zasad, włączyć synchronizację środowiska użytkownika, a następnie ponownie utworzyć przypisanie.

Następne kroki

Dowiedz się więcej o czynnościach automatycznego inicjowania obsługi.