Välja mellan soft delete och versionering av blobar

Den här artikeln hjälper dig att avgöra när du ska aktivera mjuk borttagning, versionshantering, båda eller ingetdera.

Både mjuk radering av blobar och blobversionering kan hjälpa dig att skydda mot borttagningar och överskrivningar. Dessa funktioner kan användas separat eller tillsammans, beroende på din arbetsbelastning, kostnadskänslighet och återställningsbehov. Mer information om andra sätt att skydda blobar och containrar finns i Översikt över dataskydd.

Vår rekommendation

Blob Storage-kunder som lagrar kritiska data bör aktivera mjuk borttagning och versionshantering för lagerskydd mot oavsiktliga borttagningar och överskrivningar. Mjuk borttagning säkerställer att dina data förblir återställningsbara under ett konfigurerbart antal dagar. Blobversionshantering ger större flexibilitet för att hantera tidigare versioner och återställningsalternativ, till exempel att kunna läsa tidigare versioner och återställa från metadata eller egenskapsändringar. Se följande information för att ta reda på vad som är rätt för dig.

Översikt över funktioner

Feature Skyddar mot Kvarhållningstid Lagringsbeteende Överväganden för hierarkisk namnrymd (HNS)
Mjuk borttagning Tar bort och skriver över konton med platta namnområden. Tar bort hierarkiska namnområdeskonton. Upp till 365 dagar (kan konfigureras) Skapar en ögonblicksbild med mjuk radering för varje överskrivning. Skapar en mjuk borttagen blob för varje borttagning. Mjuk borttagning skyddar endast borttagningsåtgärder för HNS-aktiverade konton. Med API:et Ställ in förfallodatum för blob kan en fil som har upphört att gälla inte återställas med funktionen för mjuk borttagning av blobbar.
Versionshantering Tar bort och skriver över konton med platta namnområden. Obestämd (tills uttryckligen borttagen) Skapar en ny version för varje skrivning. Versionshantering är inte tillgängligt för HNS-aktiverade konton.

Anmärkning

Båda funktionerna är inaktiverade som standard och måste vara aktiverade på lagringskontonivå.

När du ska använda mjuk borttagning

Diagram som visar hur en mjuk borttagen blob kan återställas.

Aktivera mjuk borttagning om:

  • Du vill återställa blobar som av misstag har tagits bort eller skrivits över. För hierarkiska namnområdesaktiverade konton skyddar mjuk borttagning endast mot borttagningar, inte överskrivningar.
  • Du behöver ett tidsbegränsat säkerhetsnät för blobåterställning, lika med inställningen för kvarhållningsdagar.

Överväganden

  • En ögonblicksbild med mjuk borttagning skapas för varje överskrivningsåtgärd. Mjuk borttagning av blobar skyddar inte mot åtgärder för att skriva metadata eller egenskaper för blobar.

  • En mjukt raderad blob skapas för varje raderingsåtgärd. Varje mjuk borttagen blob faktureras med full storlek på bloben vid tidpunkten för åtgärden.

  • Undvik att överskrida 1 000 ögonblicksbilder med mjuk borttagning per blob under kvarhållningsperioden för att förhindra prestandaförsämring under bloblistningsåtgärder.

  • Kvarhållningen är begränsad till högst 365 dagar.

  • Om mjuk borttagning är aktiverat behålls borttagna blobar, ögonblicksbilder och versioner för den konfigurerade kvarhållningsperioden för mjuk borttagning. Om funktionen Permanent borttagning är aktiverad kan mjukt borttagna ögonblicksbilder och versioner tas bort permanent innan kvarhållningsperioden upphör. När kvarhållningsperioden har upphört att gälla tas alla återstående mjukt borttagna data bort automatiskt och permanent.

  • Om mjuk borttagning är inaktiverad är alla borttagningar permanenta, men befintliga mjukt borttagna data behålls tills kvarhållningsperioden upphör att gälla.

  • Innehållet i mjukt borttagna blobar är inte tillgängligt via Läs-API:er. För att komma åt data måste du först ta bort bloben.

När du ska använda versionshantering

Diagram som visar hur versionshantering av blobar fungerar.

Aktivera versionshantering om:

  • Du vill behålla en fullständig historik över ändringar i en blob. För versionshantering skapar både överskrivningar och borttagningar en tidigare version. Borttagningen tar bort den aktuella versionen, men de tidigare versionerna finns kvar.

  • Du vill spara ändringar i metadata och egenskaper som tidigare versioner.

  • Du behöver långsiktig eller obegränsad kvarhållning av tidigare blobtillstånd.

  • Du vill ha snabb åtkomst till tidigare versioner utan att behöva återställa borttagna objekt.

Överväganden

  • Varje skrivåtgärd (Put Blob,Put Block List,Set Blob Metadata och Copy Blob) skapar en ny version av bloben.

  • Versioner behålls tills de uttryckligen tas bort och erbjuder långsiktiga återställningsalternativ.

  • Undvik att överskrida 1 000 versioner per blob för att upprätthålla optimala prestanda och förhindra prestandaförsämring under bloblistningsåtgärder.

  • Du kan ta bort specifika versioner när som helst. Separata roller krävs för att ta bort aktuella versioner och tidigare versioner. Den separationen kan vara till hjälp för att undvika misstag. Samma identitet kan ha båda dessa roller tilldelade. Läs mer.

  • Du kan konfigurera en livscykelhanteringsprincip eller Azure Storage Actions för att styra livscykeln för dina versioner och definiera kvarhållningsvillkor.

  • Versionshantering är inte tillgängligt för konton med hierarkiskt namnområde aktiverat.

När du ska använda båda

Aktivera både mjuk borttagning och versionshantering om:

  • Du behöver omfattande skydd mot både oavsiktliga borttagningar och överskrivningar.
  • Du arbetar i en reglerad miljö som kräver dataskydd i flera lager.
  • Du vill säkerställa återställningsalternativ även om versioner tas bort.
  • Du vill skapa en respitperiod där de, när tidigare versioner tas bort, behålls under en viss tidsperiod (kvarhållning av mjuk borttagning).

Överväganden

  • När versionshantering är aktiverat gör borttagning av den aktuella versionen den till en tidigare version. När mjuk borttagning är aktiverat gör borttagning av den tidigare versionen den till en mjuk borttagen tidigare version. (Läs mer)

  • Mjuk raderingskvarhållning gäller endast för radering av tidigare versioner. Om du vill ta bort versioner av mjuk borttagning permanent före kvarhållningsperioden kan du läsa de här anvisningarna.

  • Undvik att överskrida 1 000 versioner per blob för att upprätthålla optimala prestanda och förhindra prestandaförsämring under bloblistningsåtgärder.

  • Varje funktion behåller data på olika sätt. Du kan ange olika kvarhållningsperioder för versionshantering och mjuk borttagning för att balansera kostnader och risk för dataförlust.

När du ska använda ingetdera

Du kan välja att inaktivera båda funktionerna om:

  • Programmet har egna mekanismer för säkerhetskopiering och återställning.
  • Du har strikta kostnadsbegränsningar och låg risk för oavsiktlig dataförlust.
  • Din data är tillfälliga eller testdata och skydd är inte nödvändigt.

Blobtillgänglighet efter borttagning

Oavsett om mjuk borttagning, versionshantering eller båda är aktiverade för kontot, beskriver det här avsnittet hur du kommer åt data när en blob har tagits bort.

Om versionshantering är aktiverat måste du ange ett versions-ID för att läsa en tidigare version. Använd åtgärden Kopiera blob för att kopiera en tidigare version till en ny aktuell version.

Om mjuk borttagning är aktiverat måste du ta bort bloben.

Om versionshantering och mjuk borttagning är aktiverade och den tidigare versionen som du vill komma åt har tagits bort mjukt måste du först ta bort bloben. Åtgärden Ta bort blob återställer alltid alla mjuk borttagna versioner av bloben. Sedan kan du använda åtgärden Kopiera blob för att kopiera en tidigare version till en ny aktuell version.

Kostnadsöverväganden

Om du aktiverar mjuk borttagning eller versionshantering för ofta överskrivna data kan det leda till ökade avgifter för lagringskapacitet och ökad svarstid när du listar blobar. Uppdateringar på blocknivå med Put Block och Put Block List kan minska lagringskostnaderna. Om du inte gör några ändringar i nivån på en blob, dess version eller ögonblicksbild, debiteras du för unika block av data i den blobben, dess versioner och ögonblicksbilder. Du debiteras för aktiva data tills bloben, versionerna och ögonblicksbilderna tas bort permanent. Läs mer