Uwzględnianie i wykluczanie przypisań aplikacji w usłudze Microsoft Intune

W usłudze Intune można określić, kto ma dostęp do aplikacji, przypisując grupy użytkowników do uwzględnienia i wykluczenia. Przed przypisaniem grup do aplikacji należy ustawić typ zadania aplikacji. Typ zadania powoduje, że aplikacja jest dostępna, wymagana lub odinstalowuje ją.

Aby ustawić dostępność aplikacji, możesz dołączyć i wykluczyć przypisania aplikacji do grupy użytkowników lub urządzeń, używając kombinacji przypisań grup dołączania i wykluczania. Ta funkcja może być przydatna, gdy udostępniasz aplikację, uwzględniając dużą grupę, a następnie zawężasz listę wybranych użytkowników, wykluczając również mniejszą grupę. Mniejszą grupą może być grupa testowa lub grupa wykonawcza.

Najlepszym rozwiązaniem jest tworzenie i przypisywanie aplikacji specjalnie dla grup użytkowników i oddzielnie dla grup urządzeń. Aby uzyskać więcej informacji na temat grup, zobacz Dodawanie grup w celu organizowania użytkowników i urządzeń.

Podczas pracy z przypisanymi grupami, jeśli usługa Microsoft Entra miękko usunie grupy, usługa Intune wyświetli je jako nietrwale usunięte w konsoli, a ich przypisania zostaną usunięte. Przywrócenie grup powoduje przywrócenie ich przypisań.

Podczas uwzględniania lub wykluczania przypisań aplikacji występują ważne scenariusze:

  • Wykluczenie ma pierwszeństwo przed włączeniem w następujących scenariuszach tego samego typu grup:
    • Uwzględnianie grup użytkowników i wykluczanie ich podczas przypisywania aplikacji

    • Uwzględnianie grup urządzeń i wykluczanie grupy urządzeń podczas przypisywania aplikacji

      Jeśli na przykład przypiszesz grupę urządzeń do grupy Wszyscy użytkownicy firmowi , ale wykluczysz członków grupy użytkowników Kadra kierownicza wyższego szczebla , wszyscy użytkownicy korporacyjni z wyjątkiem kadry kierowniczej wyższego szczebla otrzymają to przypisanie, ponieważ obie grupy są grupami użytkowników.

  • Usługa Intune nie ocenia relacji między użytkownikami a urządzeniami. Jeśli przypiszesz aplikacje do grup mieszanych, wyniki mogą nie być zgodne z oczekiwaniami.

Jeśli na przykład przypiszesz grupę urządzeń do grupy użytkowników Wszyscy użytkownicy , ale wykluczysz grupę urządzeń Wszystkie urządzenia osobiste , aplikacja zostanie pobrana przez wszystkich użytkowników . Wyłączenie nie ma zastosowania.

Dlatego nie zalecamy przypisywania aplikacji do grup mieszanych.

Uwaga

Po ustawieniu przypisania grupy dla aplikacji typ Nie dotyczy jest przestarzały i zastąpiony funkcją wykluczania grupy.

Usługa Intune udostępnia wstępnie utworzone grupy Wszyscy użytkownicy i Wszystkie urządzenia w centrum administracyjnym usługi Microsoft Intune. Grupy mają wbudowane optymalizacje dla Twojej wygody. Zdecydowanie zaleca się używanie tych grup jako grup docelowych dla wszystkich użytkowników i wszystkich urządzeń zamiast grup "wszyscy użytkownicy" lub "wszystkie urządzenia", które możesz utworzyć samodzielnie.

System Android Enterprise obsługuje dołączanie i wykluczanie grup. Możesz użyć wbudowanych grup Wszyscy użytkownicy i Wszystkie urządzenia dla systemu Android Enterprise.

Uwzględnianie i wykluczanie grup podczas przypisywania aplikacji

Aby przypisać aplikację do grup przy użyciu przypisania dołączania i wykluczania:

  1. Zaloguj się do Centrum administracyjnego usługi Microsoft Intune.

  2. Wybierz pozycję Aplikacje>Wszystkie aplikacje. Lista aplikacji, które zostały dodane do usługi Intune.

  3. Wybierz aplikację, którą chcesz przypisać. Na pulpicie nawigacyjnym są wyświetlane informacje o aplikacji.

  4. Wybierz pozycję Właściwości w sekcji Zarządzaj .

  5. Wybierz pozycję Edytuj obok pozycji Przypisania.

  6. Wybierz pozycję Dodaj wszystkich użytkowników w sekcji Dostępne z rejestracją lub bez , aby przypisać tę aplikację do wszystkich użytkowników.

  7. Wybierz pozycję Dodaj grupę w sekcji Dostępne z rejestracją lub bez .

  8. Wybierz grupę, którą chcesz wykluczyć z przypisania aplikacji.

  9. Wybierz pozycję Wybierz , aby uwzględnić grupę.

  10. Wybierz pozycję Uwzględnione w trybie grupowania obok dodanej grupy. Zostanie wyświetlone okienko Edytuj zadanie .

    [UWAGA] Domyślnie wybrane grupy są przypisywane w trybie dołączonym.

  11. Wybierz opcję Wyklucz jako tryb w obszarze Ustawienia zadania w okienku Edytowanie zadania .

  12. Wybierz przycisk OK , aby wykluczyć wybraną grupę.

  13. Wybierz pozycję Grupy wykluczone , aby wybrać grupy użytkowników, dla których ta aplikacja ma być niedostępna.

  14. Wybierz grupy, które chcesz wykluczyć. Ta czynność spowoduje, że ta aplikacja będzie niedostępna dla tych grup.

  15. Wybierz pozycję Przejrzyj + zapisz , aby uaktywnić przydziały grup dla aplikacji.

Uwaga

Jeśli podczas dodawania grupy została już uwzględniona inna grupa dla określonego typu zadania, aplikacja jest wstępnie wybrana i nie można jej modyfikować dla innych typów zadań. Grupa, która była używana, nie może być używana jako dołączona grupa.

Podczas przypisywania grup grupy, które zostały już przypisane, nie można modyfikować grup, które zostały już przypisane. Jeśli chcesz wybrać grupę, która jest obecnie niedostępna, najpierw usuń ją z listy przypisanych aplikacji.

Aby edytować zadania, w okienku Zadania aplikacji wybierz wiersz zawierający określone zadanie, które chcesz zmienić. Możesz również usunąć zadanie, wybierając elipsę (...) na końcu wiersza, a następnie wybierając pozycję Usuń.

Uwaga

Usunięcie zadania grupy nie powoduje usunięcia powiązanej aplikacji, z wyjątkiem dedykowanych, w pełni zarządzanych i należących do firmy urządzeń z profilem służbowym z systemem Android Enterprise. Zainstalowana aplikacja pozostanie na urządzeniu.

Następne kroki