Konfigurera och hantera kvarhållning av arbetsytor

När du tar bort en arbetsyta anges en kvarhållningsperiod under vilken du kan återställa den. Den här kvarhållningsfunktionen hjälper till att skydda mot oavsiktliga borttagningar så att arbetsyteinnehållet inte går förlorat permanent innan du kan återställa det.

Den här artikeln beskriver hur du konfigurerar kvarhållningsperioden, återställer borttagna arbetsytor och tar bort arbetsytor permanent innan kvarhållningsperioden upphör att gälla.

För en översikt över hur kvarhållning fungerar för arbetsytor och objekt, se Kvarhållning och återställning i Fabric.

Förutsättningar

Konfigurera kvarhållningsperioden för borttagna samarbetsarbetsytor

Som standard behåller Fabric borttagna samarbetsarbetsytor i sju dagar. Du kan ändra längden på kvarhållningsperioden (från 7 till 90 dagar) genom att använda klientorganisationens inställning Definiera kvarhållningsperiod för arbetsyta.

  1. I administratörsportalen går du till Arbetsyteinställningar>Definiera kvarhållningsperiod för arbetsytor.
  2. Aktivera inställningen och ange antalet dagar för kvarhållningsperioden. Du kan välja mellan 7 och 90 dagar.
  3. Välj Tillämpa.

Anmärkning

När inställningen Definiera kvarhållningsperiod för arbetsytor är inaktiverad har borttagna samarbetsarbetsytor fortfarande en kvarhållningsperiod på sju dagar.

Den här inställningen påverkar inte kvarhållningsperioden för Mina arbetsytor. Mina arbetsytor har alltid en kvarhållningsperiod på 30 dagar.

Hur ändringar av lagringsperioden påverkar redan borttagna arbetsytor

Inställningen Definiera arbetsytans bevarandeperiod gäller för varje borttagen samarbetsyta i hyresgästen, inklusive arbetsytor som du redan raderade innan du ändrade inställningen. Fabric lagrar inte en kopia av lagringsperioden vid tidpunkten för raderingen. Istället beräknar Fabric den återstående behållningen för varje borttagen arbetsyta genom att använda det aktuella värdet i inställningen:

Remaining retention = current retention period - days since the workspace was deleted

Eftersom Fabric beräknar om den återstående kvarhållningstiden utifrån det aktuella inställningsvärdet börjar en ändring av inställningen gälla omedelbart för arbetsytor som redan omfattas av en kvarhållningstid:

  • När du ökar lagringstiden förblir raderade arbetsytor återställbara längre. Till exempel, om inställningen är 30 dagar och du raderade en arbetsyta för 10 dagar sedan, har den arbetsytan 20 dagars kvarvarande kvar. Om du sedan ändrar inställningen till 60 dagar, har samma arbetsyta 50 dagars kvarhållningstid kvar.

  • När du minskar lagringstiden blir raderade arbetsytor återställbara under en kortare tid. Med samma exempel, om du ändrar inställningen från 30 dagar till 15 dagar, har arbetsytan som du raderade för 10 dagar sedan 5 dagar kvar av lagring istället för 20.

Varning

Om du minskar lagringstiden så att en borttagen arbetsyta redan är kvar längre än det nya värdet, blir den arbetsytan berättigad till permanent borttagning. Fabric raderar den permanent nästa gång det kontrollerar om det finns arbetsytor som har gått ut, och det finns ingen extra respitperiod. Till exempel, om du raderade en arbetsyta för 30 dagar sedan och ändrar inställningen till sju dagar, raderar Fabric permanent den arbetsytan och raderar dess innehåll oåterkalleligt.

Innan du minskar lagringstiden, gå till sidan Arbetsytor i administratörsportalen och återställ eventuella raderade arbetsytor som du fortfarande behöver.

Fabric utvärderar raderade arbetsytor för permanent borttagning periodiskt istället för att schemalägga den permanenta raderingen i förväg. Att öka lagringstiden förlänger en borttagen arbetsyta så länge arbetsytan fortfarande är i sin lagringsperiod och visar statusen Raderad. När Fabric har börjat ta bort en arbetsyta permanent kan den inte återställas genom att du ökar inställningen.

Återställa en borttagen samarbetsarbetsyta

Även om en borttagen samarbetsarbetsyta befinner sig i en kvarhållningsperiod kan du återställa den och dess innehåll.

  1. Öppna sidan Arbetsytor i administratörsportalen och leta reda på den borttagna samarbetsarbetsyta som du vill återställa. Samarbetsarbetsytor är av typen Arbetsyta. En arbetsyta som befinner sig i en kvarhållningsperiod har statusen Borttagen.
  2. Välj arbetsytan och välj sedan Återställ i menyfliksområdet, eller välj Fler alternativ (...) och välj Återställ.
  3. I panelen Återställ arbetsytor som visas anger du ett nytt namn för arbetsytan och tilldelar minst en användare rollen Administratör på arbetsytan.
  4. Välj Återställ.

Ta bort en borttagen samarbetsarbetsyta permanent under kvarhållningsperioden

Även om en borttagen samarbetsarbetsyta befinner sig i en kvarhållningsperiod kan du ta bort den permanent före slutet av kvarhållningsperioden.

  1. Öppna sidan Arbetsytor i administratörsportalen och leta reda på den borttagna samarbetsarbetsyta som du vill ta bort permanent. Samarbetsarbetsytor är av typen Arbetsyta. En arbetsyta som befinner sig i en kvarhållningsperiod har statusen Borttagen.
  2. Välj arbetsytan och välj sedan Ta bort permanent från menyfliksområdet, eller välj Fler alternativ (...) och välj Ta bort permanent.

Fabric ber dig bekräfta den permanenta borttagningen. När du har bekräftat kan arbetsytan och dess innehåll inte längre återställas.

Återställa en borttagen Min arbetsyta som en apparbetsyta

När din organisation tar bort användare från Microsoft Entra-ID visas deras Mina arbetsytor som Borttagna i kolumnen Tillstånd på sidan Arbetsytor i administratörsportalen . Du kan återställa borttagna Mina arbetsytor som apparbetsytor som andra användare kan samarbeta i.

Under den här återställningsprocessen måste du tilldela minst en arbetsyteadministratör och ge den nya arbetsytan ett namn. När du har återställt arbetsytan visas den som Arbetsyta i kolumnen Typ på sidan Arbetsytor i administratörsportalen .

  1. Öppna sidan Arbetsytor i administratörsportalen och leta reda på den borttagna personliga arbetsyta som du vill återställa.
  2. Välj arbetsytan och välj sedan Återställ i menyfliksområdet, eller välj Fler alternativ (...) och välj Återställ.
  3. I panelen Återställ arbetsytor som visas anger du ett nytt namn för arbetsytan och tilldelar minst en användare rollen Administratör på arbetsytan.
  4. Välj Återställ.

När du har återställt den borttagna arbetsytan som en apparbetsyta är den precis som alla andra apparbetsytor.